Penangan Laksa Johor Di Rumah Terbuka Mak
gambar dari mr. Google |
Dalam kemeriahan beraya kesana kesini tu, ada tak yang bertanya "Bila u nak buat open house??" ataupun "Nanti buat open house jangan lupa jemput kami ok!!" Haaaa kan dah pening nak memikirkan juadah apa yang nak dijamu kepada tetamu yang datang nanti.
Ok untuk entry kali ini, chantek nak kongsikan menu yang sesuai untuk korang sediakan semasa Majlis Rumah Terbuka nanti iaitu Laksa Johor. Baru-baru pada 4 Syawal mak chantek buat open house untuk sanak saudara dan jiran tetangga, so salah satu menu adalah Laksa Johor. Menu ni adik chantek, Ain Nam yang sediakan, actually dia memang superwomen bila di dapur. Air tangan adik chantek memang terbaik. Jom chantek kongsikan resepi yang chantek cedok dari adik chantek.
Kuah Laksa Johor:
Bahan bahan:
1 paket spaghetti - makan 10 orang
1kg ikan tongkol
¾ cawan rempah kari ikan Babas
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
Garam
Serbuk perasa
Bahan kisar:
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar
Ulam ulam:
Timun **diracik
Taugeh
Kacang Panjang **dipotong kecil
Kacang Panjang **dipotong kecil
Limau kasturi **potong dua
Daun Kesum **dihiris awal - xda pun xpa
Lobak Masin **dihir halus - xda pun xpa
Cili Merah **dihiris
Bawang Goreng
Daun Kesum **dihiris awal - xda pun xpa
Lobak Masin **dihir halus - xda pun xpa
Cili Merah **dihiris
Bawang Goreng
Cara cara:
Ikan dibersihkan kemudian direbus dengan asam keping dan sedikit garam. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air rebusan ikan tadi. Ketepikan.
Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan goreng lagi kira-kira lima minit.
Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik.
**Kuah laksa Johor agak pekat. Jadi kenalah pandai-pandai mengagak memasukkan air supaya kuah tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
Spaghetti
Masak air dalam periuk. Bubuh garam dan sedikit minyak masak dalam air rebusan tu. ** Minyak masak tu supaya spagheti tidak melekat-lekat dan mudah untuk dimakan. Bila air dah mendidih, masukkan spaghetti dan rebus. Ada sesetengah orang tak pandai nak rebus spagheti sebab tak tau macam mana keadaan spagheti yang dah masak, senang jerk bila dah rebus dalam 20 minit, ambil sehelai dan kunyah, jika tiada rasa keras, so spagheti tu dah masak. Spagheti yang betul-betul masak akan rasa kenyal-kenyal dan tidak keras. Bila dah spagheti dah masak, toskan dan biarkan sejuk.
Sambal Belacan:
Cili Padi **20 biji
Belacan **sebesar kiub pati ayam
Cili kering kisar **5 tangkai direbus
Cili kering kisar **5 tangkai direbus
Limau Kasturi untuk perahan
sedikit gula, garam & serbuk perasa
Cara-cara:
Goreng cili padi dan belacan kemudian kisar bersama cili kering, gula, garam dan serbuk perasa. Kemudian perahkan limau kasturi.
** kuah laksa johor tidak perlu di makan melaut macam makan laksa utara, cukup sekadar dapat digaul rata dengan spagheti sahaja. Kata mak chantek nak lagi berselera makan laksa johor dengan tangan macam makan nasi bukan dengan sudu.
selamat mencuba ok
chantek & my big family |
Akak blom dapat nak pergi berkunjung rumah terbuka lagi sebab kesihatan Mak akak kan..so kena bagi tumpuan penuh kat dia dulu..apapun..Laksa Johor antara my fav dishes...sedapnyaaaaa
ReplyDeleteSabar ye kak Insyaallah mak akak akn sihat semula. Oooo akak suka laksa johor ye, ayu suka kalau mkn sambal lebih pedas2 masam, wow3
Deleteterbaik la cik chantek.....👍
ReplyDeletetq..selamat mencuba ye
DeleteWow... pandainya siap ada resepi boleh la cedok simpan buat tk tahu la bila. Apa2pun sedap laksa Johor pekat melekat 3 hari sesedapannya.
ReplyDeletehahaha nanti try ye kak...gerenti menjadi punyaaa
Delete